19 Aralık 2010 Pazar

BESİNLERİN SİNDİRİMİ


BESİNLERİN VÜCUTTA TAŞINMASI


Zevkle yediğimiz besinler vücudumuz tarafından doğrudan kullanılabilecek durumda değildir. Ancak çeşitli aşamalardan geçtikten sonra kullanılmak üzere vücudumuzun her noktasına iletilir.Bu iletimin gerçekleşmesini kan sağlar. Kan, yaşamın devamı için gerekli olan hayati sıvıdır.

Sindirim, besinlerin kana geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılmasıdır. Sindirim sırasında besinlerin küçücük parçalara dönüşmesini sağlayan bazı özel salgılar vücudumuz tarafından salgılanır. Besinler ancak bu şekilde gözle görülemeyecek kadar küçük yapılara kadar taşınabilir.


SİNDİRİMDE GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR


















Yediğimiz besinler kana geçmeden önce sindirime uğrar. Sindirim vücudumuzda aşamalı olarak gerçekleşir.


AĞIZ, DİL, DİŞLER VE YUTAK


Ağız: Tükürük bezleri, dişler ve dil burada yer alır.


Dişler: Yiyeceği keser ve çiğner.


Dil: Ağza alınan yiyecekleri dişlere yönlendirir.


Tükürük bezleri: Tükürük salgılar.


Yutak:Ağızdan gelen lokma yemek borusuna yönlendirir.


YEMEK BORUSU VE MİDE


Yemek borusu: Ağızda biraz parçalanmış ve yutağa yönlendirilen lokma mideye aktarılır.


Mide: yiyecekler küçük parçalara ayrılır, salgılarla sindirime hazır hale getirilir.





BAĞIRSAKLAR

İNCE BAĞIRSAKLAR: Sindirilen besinler ince bağırsak tarafından emilir.

KALIN BAĞIRSAKLAR: İşe yaramayan besinler kalın bağırsak tarafından dışarı atılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder